Azorské ostrovy a jejich NEJ

Desatero o  Azorských ostrovech aneb Co jste možná nevěděli.

A je to tady zase. Nedalo nám to, a opět, (a po kolikáté zase?), jsme se s Jiřinou vypravili na ostrovy. Tentokrát jsme zapátrali v paměti a oba jsme v duchu opět slyšeli hlášení někdejšího československého rozhlasu: „Tlaková níže na Azorskými ostrovy se přesouvá dále k východu …“ A bylo to jasné: jedeme na Azory!

Azory tvoří poměrně kompaktní skupina devíti ostrovů a ostrůvků v Atlantickém oceánu. Celé souostroví se skládá z celkem tří skupin ostrovů. Do východní skupiny patří největší ostrov z celých Azor ostrov Sao Miguel a ostrůvek Santa Maria. Do centrální oblasti patří ostrovy Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Faial a Pico, a do západní Flores a nejmenší ostrov Corvo. Největší ostrov je Sao Miguel s plochou 747 km2 a necelými 126 tisíci obyvateli; naproti tomu Corvo (Havran) má pouhých 17 km2 a 390 obyvatel. Celé souostroví je vzdáleno přibližně 1400 km západně od Portugalska.

Geologicky jsou Azorské ostrovy sopečného původu a vulkanická činnost neustává ani ve 20. století. Poslední výbuch sopky v roce 1980 zničil velkou část města Angra na ostrově Terceira.

Klima na Azorech je ovlivněno střetáváním studených mořských proudů od Severní Ameriky a teplých proudů z tropických oblastí. Proto bylo na ostrovech vybudováno hned několik meteorologických observatoří. Počasí je poměrně proměnlivé, během roku dost prší, což je také příčina toho, proč jsou tyto ostrovy méně vyhledávanou turistickou destinací. V měsících červen až srpen je počasí nejstabilnější a teploty se pohybují okolo příjemných 24 °C. V zimních měsících neklesají pod 14 °C.

Azorské přístavy po dlouhá staletí sloužily jako důležitá zastávka zaoceánských lodí směřující z Evropy do Brazílie, (od 17.století), a později do USA, (zejména v 19. a 20.století). S rozvojem letecké dopravy klesl strategický význam Azorských ostrovů a dnes jsou neprávem turisticky zapomenutou zemí uprostřed nekonečných vod Atlantiku.

Celkem žije na Azorech kolem 247 000 obyvatel a z toho více jak polovina na ostrově Sao Miguel.

1. Azorské ostrovy jsou Evropa

Azory, podobně jako Madeira, patří Portugalsku, tedy jsou součástí Evropy, Evropské unie, platí se zde eurem a mluví portugalsky. Ale přeci jenom vzdálenost od pevniny si vybírá svoji daň celkem vlažným vztahem Azořanů vůči Portugalsku. Je to také podmíněno tím, že v roce 1976 získaly Azory autonomii s vlastním parlamentem a regionální vládou.

Ponta Delgada, Sao Miguel

Radnice na náměstí v nejlidnatějším městě Azorských ostrovů Ponta Delgada na ostrově Sao Miguel. Přístavní městečko s řadou úzkých jednosměrných uliček má po staletí své neopakovatelné kouzlo.

2. Nejvyšší hora Portugalska je na Azorech

A tak ouha – pokud si chce Portugalec udělat výlet na svoji nejvyšší horu, musí cestovat téměř 2 000 km na ostrov Pico, kde se nachází stejnojmenná hora tyčící se do výšky 2351 km. Ostrov Pico tvoří vlastně jediná sopka, nad kterou se prudce zdvihá kužel vulkánu Pico.

3.  Jediné čajové plantáže v Evropě jsou na Azorech

Tak to byl také jeden z důvodů, proč jsme na ostrovy cestovali – jako milovníci dobrého čaje, jsme se na vlastní oči chtěli přesvědčit, zda čaj vyrobený v Evropě je stejně chutný jako ty cejlonské. No, nebudu napínat – čaje jsou stejně dobré a továrny na Azorech jsou kouzelné. Zvláště, když stroje, které zde ve dvou (!) maličkých továrničkách pracují, fungují téměř sedmdesát let. Zajímavé je, že čaj se pěstuje pouze na ostrově Sao Miguel a že ještě před první světovou válkou tady fungovalo kolem 40 továren na čaj. Bohužel Evropa byla později zaplavena levnějšími čaji z jiných zemí a o evropský čaj z Azorských ostrovů zájem výrazně poklesl.

Gorreana, Sao Miguel, čaj továrna

Jedna ze dvou dosud fungujících továren na čaj, kde se zastavil čas. Společně s průvodcem můžete projít celou fabričkou a sledovat proces výroby lahodného čaje. Na konci vás čeká ochutnávka a samozřejmě možnost si nakoupit jeden ze čtyř druhů čaje. Anebo rovnou všechny, jak jsme to udělali my.

Sao Brás, Sao Miguel, pohled čajová plantáž

Pečlivě udržované čajové plantáže u druhé továrničky na čaj u Sao Brás na ostrově Sao Miguel.

4. Na Azorech si můžete uvařit oběd v zemi

Azorské souostroví je sopečného původu a na některých ostrovech sopky ještě zcela neskončily svoji činnost. Probublávají na povrch a kromě sirného zápachu, termálních jezírek a celkem teplého klimatu ještě nabízejí svým obyvatelům teplou půdu. Na ostrově Sao Miguel si můžete zakopat hrnec do země a přibližně za pět hodin máte maso krásně, přírodně, a nebál bych se říci, že plně bio, udušené. Stačí jen vytáhnou ze země a cozido (syté dušené maso se zeleninou) je hotovo. Dobrou chuť.

Caldeiras das Furnas, označení hrnců v zemi

U jezera Lagoa das Furnas je horká půda doslova prosycená sirnými výpary a bublajícími jezírky. Ideální způsob, jak maso uložené v hrnci během pěti nebo i více hodin podusit v zemi. Na obrázku není hřbitov domácích zvířat, ale pečlivě označená místa, kde kdo má ten svůj hrnec zakopaný.

Caldeiras das Furnas, Sao Miguel, vaření v zemi

Nastává ta správná chvíle – hrnec s masem a zeleninou je vytahován z přírodní trouby. Ano, je to trochu představení pro cizince, ale pokud si zaplatíte, můžete si v blízké restauraci pochutnat na pravé Cozido a portuguesa. My jsem neochutnali, nechtělo se nám čekat těch pět hodin …

5. V Evropě se pěstují ananasy, a to na Azorech

Kolem městečka Lagoa na ostrově Sao Miguel se nacházejí skleníky, ve kterých se pěstují velice chutné ananasy. Jsou celkově menší než ty, na které jsme zvyklí u nás a také poměrně dost drahé. Odměnou ovšem budiž jejich sladkost.

Nossa Senhora da Paz, Lagoa, Sao Miguel

Kaple Nossa Senhora da Paz se vypíná vysoko nad městečkem Lagoa. Odtud můžete pozorovat rozsáhlé skleníkové plantáže plné sladkých ananasů.

6. Sestoupit na dno sopečného kráteru můžete na Azorech

Lávová propast Algar do Carvao na ostrově Terceira, je v podstatě taková menší Macocha. Vznikla někdy před dvěma tisíci lety výbuchem sopky a nyní se můžeme pokochat pohledem na místa, kudy se valila láva. Netřeba se ale ničeho obávat, ač sestupujete do jícnu vyhaslé sopky, vše je bezpečné, nechybějí schůdky, zábradlí a dole hraje decentní hudba. A k tomu průvodce, který zřejmě celý den stojí někde uprostřed sestupu a dává překvapeným turistů non stop výklad…

Algar do Carvao, Terceira, pohled z propasti

Pohled „komínem“ ze dna vulkanického kráteru Algar do Carvao. Poslední výbuch této sopky se odehrál přibližně před třemi tisíci lety. Dnes se dá po schodech sestoupit 45m na dno kráteru k malému jezírku.

Algar do Carvao, Terceira, kudy tekla láva

Unikátní „dóm“ Algar do Carvao, na jehož stěnách můžeme sledovat otisky tryskající lávy.

7. Jedině na Azorech zažijete během jediného dne několik ročních období

Jak už jsem se zmínil, klima na Azorských ostrovech je nestálé, většinu roku proprší a vzhledem k rozdílným nadmořským výškám se na některých ostrovech při cestách do vnitrozemí může počasí radikálně změnit. Rovněž výstupy na vulkány nebo sestupy na jejich dno může cestovatelům přinést nečekaná překvapení,  např. v podobně rozdílné teploty (až deset stupňů!).

Lagoa do Fogo, Sao Miguel, při sestupu

Sestup k malé pláži u Lagoa do Fogo na dno kráteru bývalé sopky byl docela náročný. Sestupovali jsme po vydlabaných schodech a překračovali vzrostlé kořeny podél jezera. Nakonec jsme cíle dosáhli a sledovali, jak se počasí proměnilo z ostrého vichru na zvláště ledový chlad u hladiny jezera.

Lagoa do Fogo, Sao Miguel

8.  Kousek od pobřeží většiny ostrovů můžete pozorovat delfíny a velryby

Moře kolem Azorských ostrovů poskytovalo a stále poskytuje jejím obyvatelům významný zdroj obživy. Až do roku 1984 byl lov velryb celkem běžnou součástí života na Azorách, a když byl následně lov zakázán, začali Azořané využívat získané poznatky ke zkoumání života těchto savců a hlavně k organizování výletů na moře za účelem pozorování velryb a delfínů. Takový zážitek jsme si nemohli nechat ujít a účastnili jsme se jedné takové výpravy. A i když jsme z velryb zahlédli pouze gejzír vyfukované vody, delfínů jsme viděli celá hejna. Naše čluny jim nedělaly žádný problém a velice hbitě a zcela samozřejmě dováděli podél trupu.

Ponta Delgtada, Sao Miguel, pozorování delfínů a velryb

Během výpravy za delfíny a velrybami jsme byli rozděleni do několika člunů, z nichž některé byly dost vratké. Nějak nás v kanceláři, která výlety organizuje, odhadli a rovnou nás zařadili na největší loď, na které jsme se nemuseli ani převlékat do nepromokavých kombinéz.

Sao Miguel delfini

Sao Miguel delfíni v páru

9. Na jednoho obyvatele Azor připadají v průměru dvě až tři krávy

Azorské ostrovy nejsou moc zalidněné, resp. nejvíce obyvatel uvidíte podél pobřeží, kde jsou situována městečka a vesnice. Pokud pojedete více do vnitrozemí, bude obyvatel ubývat, (a také turistů, což je příjemné). Jediným průvodce vám ale budou krávy, které jsou doslova všudypřítomné. Pasou se i na těch nejodlehlejších a nejneschůdnějších místech, často vám zablokují silnici, líně a zcela netečně k vašemu autu přecházejí z jedné pastviny na druhou. Odměnou za toto čekání vám budiž chutný sýr nebo vynikající zmrzlina.

10. O Azorských ostrovech dosud nevyšel česky psaný průvodce (stav v létě 2013)

Je to k nevíře, ale zatímco např. o Madeiře je průvodců v češtině hned několik, o Azorském souostroví se zatím musejí případní zájemci smířit s anglicky nebo německy psanými knihami. A je to škoda, protože Azory nabízejí mnoho zajímavého, a to v daleko méně turisticky zaplavené oblasti.

Ponta do Arnel, Sao Miguel

Maják na Ponta do Arnel, Sao Miguel

1 komentář

  • jaroslav sopuch napsal:

    Díky za prima informace.V horizontu dvou příštích let se tam chystamé se ženou a chceme udělat trek na Mt. Pico.Pokud by bylo i vice informaci taky ohledně letenek tak u vítáme cokoliv užitečného.

    Jarda

Leave a Comment